Dansk Folkeparti har misforstået noget

Af Helle Schøler Kjær
Dansk Folkepartis udviklingsordfører Hans Kristian Skibby må have misforstået noget, når han siger, at det er ’politisk kammerateri ’, at den nye udviklingsminister overvejer at gøre Ulandssekretariatet til en rammeorganisation. Det siger sekretariatschef i Ulandssekretariatet, Mads Bugge Madsen.

”Selvom den borgerlige regering i begyndelsen var imod os, så forstod den efterhånden, at Ulandssekretariatet arbejder i forhold til hele arbejdsmarkedet. Vi arbejder også sammen med arbejdsgivere og arbejdsministerier, selvom udgangspunktet selvfølgelig er fagbevægelsen”

”Den erkendelse hos de borgerlige betød, at vi stort set hvert år fik flere penge til udviklingsbistand på arbejdsmarkedet. Senest fik vi under udviklingsminister Søren Pind penge fra Frihedsfonden til at lave forundersøgelser til at arbejde i Egypten”, siger sekretariatschefen i Ulandssekretariatet.

Det tidligere borgerlige flertal i folketinget besluttede i 2003 at skære kraftigt ned på bevillingerne i Ulandssekretariatet og fjerne rammebevillingen fra 2004.
I et interview i Avisen.dk siger Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby også, at det ikke er fagbevægelsens opgave at deltage i Danmarks bistandsarbejde. Den skulle hellere tage sig af medlemmerne i Danmark, lyder det.  Også det beror på en misforståelse, siger Mads Bugge Madsen.

”LO og FTF har sammen dannet Ulandssekretariatet som en professionel udviklings- og bistandsorganisation, som tager sig af udviklingsarbejdet på arbejdsmarkedet i u-landene. Så der er ikke nogen risiko for, at fagbevægelsen i Danmark mister perspektivet i forhold til medlemmerne herhjemme”.

 

Nej til konkurrence om de dårligste forhold

På et møde i Rådet for Internationalt Udviklingssamarbejde i midten af december præsenterede udviklingsminister Christian Friis Bach sin nye strategi. Mens Venstres Søren Pind kaldte sig selv for ’frihedsminister’, ser Friis Bach sig som ’rettighedsminister’."Når vi taler rettigheder, er det ikke til at komme uden om faglige rettigheder. Jeg ser fagbevægelsen som helt central i en rettighedsbaseret udviklingsstrategi," sagde udviklingsministeren på mødet.

I et tidligere interview med Ulandssekretariatet sagde Friis Bach noget lignende; på rådsmødet gik han videre:
"Vi vil gerne udvide rammestyringen, og der kigger vi på, hvem der har kapaciteten – og der ligger nogen af de faglige organisationer da lige for, det er helt sikkert," sagde han.
Ifølge LO-formand Harald Børsting giver det god mening at LO og FTF engagerer sig i udviklingspolitikken.

”Vi bistår faglige kammerater i de lande med at opbygge det generelle beredskab. Vi giver dem kompetence til at forhandle med arbejdsgiverne og indgå i trepartsforhandlinger. Det er vores lille bidrag til, at kolleger i udviklingslandene kan ændre på deres løn og arbejdsvilkår,” siger han til Avisen.dk. Den nye udviklingsminister mener, at det er vigtigere end nogensinde.

"Hvis ikke den danske fagbevægelse engagerer sig globalt og internationalt risikerer man jo, at udviklingen bliver et ræs mod bunden, hvor landene konkurrerer på dårligere og dårligere forhold for deres arbejdere – og det vil i den sidste ende underminere Danmarks konkurrenceevne og den danske model, " siger Christian Friis Bach til Avisen.dk.

 

AddToAny

Share/Save