Dansk fagbevægelse rådgiver egyptere om social dialog

Af Lene Frøslev
26. februar 2013
“Man kan mærke, at der er ved at ske forandringer, og der er en positiv interesse,” fortæller faglig sekretær i Dansk Metal, Kasper Palm, der for nylig kom hjem efter en række møder med den egyptiske arbejdsminister, arbejdsgivere og fagbevægelse.

’Håbet om en bedre fremtid’ hedder Ulandssekretariatets kampagne 2013 med fokus på Egypten og Tunesien.

Kampagnen skydes i gang med fotoudstillingen ’Arbejdsliv – arabiske fortællinger’ i Brøndsalen på Frederiksberg 9.-16. marts. Over flere uger har de prisbelønnede fotografer, danske Carsten Snejbjerg og egyptiske Ahmed Hayman Hafez, fulgt seks tunesiske og egyptiske arbejdere tæt og giver et unik indblik i deres arbejdsliv, deres håb og drømme.

 

Social dialog og samarbejde mellem arbejdsgivere og lønmodtagere er vejen frem mod vækst for det egyptiske arbejdsmarked.

Sådan lød budskabet fra både dansk fagbevægelse og Dansk Industri ved en række workshops og møder i denne måned med arbejdsgivere, arbejdsminister Khaled Al-Azhari og repræsentanter for den uafhængige fagbevægelse EFITU.

”Man kan virkelig mærke, at der er gang i landet. Det syder og bobler, og man kan mærke, der er ved at ske forandringer,” siger faglig sekretær Kasper Palm fra Dansk Metal, der er kommet hjem fra Egypten med er meget positivt indtryk af en vilje til at søge samarbejde på arbejdsmarkedet.

“Umiddelbart virker det kaotisk dernede. Men når man kommer ned under overfladen, så er det tydeligt, at man gerne vil opnå en stabilitet nu,” siger han.

Det var ILO, FN’s arbejdsmarkedsorganisation, der havde arrangeret en række seminarer og workshops i byerne Luxor og Alexandria. Indholdet i konferencerne var udviklet i samarbejde med Ulandssekretariatet med henblik på deltagelse af egyptiske arbejdsgivere og arbejdsmarkedsrepræsentanter fra Danmark, Irland, Tyrkiet, Marokko og Tunesien.

Fra Danmark deltog Karsten Palm, Rasmus Stoklund Holm-Nielsen, konsulent i Dansk Metal, Henrik Als, programkoordinator i Ulandssekretariatet samt Pernille Albrechtsen, advokat og chefkonsulent i Dansk Industri.

Ud over seminarerne og et timelangt møde med arbejdsministeren blev der holdt en række møder med ledende repræsentanter for Ulandssekretariatets samarbejdspartner i Egypten, EFITU.

Konkret interesse

Netop dialogen mellem de danske arbejdsgivere og fagbevægelsen vakte stor interesse og nysgerrighed hos egypterne. Og de sugede til sig af viden om konkrete forhold på det danske arbejdsmarked.

”De var meget interesserede i, hvordan vi gør. De spurgte konkret ind til, hvor meget ferie vi har, hvordan uddannelsen foregår, om der er særlige rettigheder for kvinder, og hvordan vores fagforening er bygget op,” fortæller Kasper Palm.

Danskerne rådede alle repræsentanterne for det egyptiske arbejdsmarked til samarbejde og social dialog. For eksempel kan arbejdsgivere og fagforeninger lægge et fælles pres på politikerne for bedre uddannelse af medarbejdere, lød opfordringen.

Og det vakte en vis opsigt blandt de egyptiske arbejdsgivere, at Pernille Albrechtsen fra DI understregede, at forudsætningen for et godt arbejdsmarked er en stærk fagforening.

Krav om foreningsfrihed

Et væsentligt emne ved workshoppene var retten til foreningsfrihed som en grundlæggende forudsætning for et sundt arbejdsmarked. Den eksisterende lovgivning i Egypten tillader kun én fagforening, som tidligere var styret af Hosni Mubarak. Derfor han den uafhængige fagbevægelse EFITU vanskelige vilkår.

”Det er væsentligt, at egypterne får en liberal arbejdsmarkedslovgivning. Det er det, der skal til for at få ro på arbejdsmarkedet og dermed sikre de sociale og økonomiske rettigheder,” understreger Ulandssekretariatets programkoordinator Henrik Als.

AddToAny

Share/Save