Cambodjas tekstilarbejdere hædres med norsk faglig pris

Af Lene Frøslev
18. december 2012
Ung fagforening kæmper mod lav løn og elendige arbejdsforhold i beklædningsindustrien i Cambodja. Mobilisering, kollektive forhandlinger og brug af strejkevåbnet har givet resultater, men også ført til forfølgelse.
Leif Sande, formand for priskomiteen, overrækker prisen til Ath Thorn, President of C.CAWDU. Foto: Visitacion

Kvinderne bag symaskinerne i Cambodja fremstiller ikke alene modetøj til de bløde pakker under juletræerne i USA og Europa. De er også nogle af verdens dårligst betalte arbejdere. Og deres fagforening C.CAWDU kæmper en stædig, men til tider ulige kamp for et minimum af anstændighed i beklædningsarbejdernes arbejdsvilkår.

Nu er fagforeningen blevet hædret med Arthur Svenssons Internationale Pris for Faglige Rettigheder, en norsk fagforeningspris på en halv million norske kroner. Cambodjanerne får prisen for deres vedholdende græsrodskamp og massemobilisering for bedre løn- og arbejdsvilkår i landets beklædningsindustri.

Kvinder udnyttes

Beklædningsarbejdernes forhold blev en international mediehistorie i oktober, da det kom frem, at tøjgiganten H&M betaler ned til tre kroner i timen og presser syerskerne så hårdt, at de besvimer af udmattelse. 450.000 er ansat i tekstilindustrien, der er en af Cambodjas største eksportbrancher. Langt de fleste ansatte er kvinder, og det afspejler sig i medlemsskaren i C.CAWDU – Coalition of Cambodian Apparel Workers Democratic Union. 95 procent af de cirka 50.000 medlemmer er kvinder.

C.CAWDU er blot 12 år gammel og medlem af CLC, Cambodian Labour Confederation, der er Ulandssekretariatets samarbejdspartner. Fagforeningen har valgt den kollektive forhandlingsmodel som strategi, og det har resulteret en forhøjelse af minimumslønnen, som dog kun er på 61 dollar om måneden.

I indstillingen til den norske pris fremgår det, at C.CAWDU’s vedholdende kamp med brug af både forhandling og strejke betyder, at beklædningsindustrien faktisk er den eneste branche i Cambodja med en sikret minimumsløn.

Foto: Visitacion

Fyringer og dødstrusler

Selv om faglig organisering, kollektiv forhandling og minimumsløn er lovfæstede rettigheder, så er det almindeligt i Cambodja, at fagligt aktive bliver fyret, og flere fagforeningsledere er blevet dræbt.

I det hele taget er arbejderne i netop beklædningsindustrien generelt i Asien ofte udsat for overgreb fra arbejdsgivernes side. Seneste grove eksempel var en brand på en tekstilfabrik i Bangladesh i november. Fabrikkens ledelse spærrede flugtvejene og låste arbejderne inde. 111 mennesker brændte ihjel.

I Cambodja er der talrige eksempler på, at aktive fagforeningsledere bliver fyret, eller fabrikker flytter, når der bliver oprettet en afdeling af fagforeningen. Dødstrusler mod faglige ledere er almindelige i forbindelse med strejker, og der er eksempler på faglige ledere, der bliver banket eller sendt i fængsel for falske anklager om narkohandel.

Arbejdsgiverne forsøger ofte at undgå overenskomster. Mange benytter korttidskontrakter, eller fagligt aktive forsøges lokket ind i ’gule’ fagforeninger med tæt tilknytning til arbejdsgiverne. Ifølge C.CAWDU er over halvdelen af tøjfabrikkerne i Cambodja underleverandører til store eksportfirmaer, og de er stærke modstandere af faglig organisering og kollektiv forhandlingsret.

Prisen til C.CAWDU er opkaldt efter den norske fagforeningsleder Arthur Svensson. Den uddeles af Industri Energi, den norske fagforening for energisektoren. Det er tredje gang, prisen uddeles. I 2010 gik den generalsekretæren i Zimbabwes fagbevægelse ZCTU, Welllington Chibebe, og i 2011 til Shaher Sae’d, generalsekretær i den palæstinensiske fagbevægelse PGFTU.

AddToAny

Share/Save