Burmesisk leder myrdet i sit hjem

Generalsekretæren for den burmesiske politiske bevægelse KNU blev skudt i sit hjem i Thailand på grænsen til Burma i går formiddags.

64-årige Phado Mahn Shar La Phan var en ledende figur i den burmesiske demokratibevægelse, ikke mindst for den andenstørste etniske gruppe Karen-befolkningen.

Som generalsekretær for Karen National Union deltog han i åbningsceremonien af parlamentmedlemmernes fagforening sammen med generalsekretæren for det burmesiske fagforbund FTUB, Maung Maung, som berettede om mordet til Ulandssekretariatet.

Efter åbningsceremonien tog Mahn Shar videre til et andet møde og derefter tilbage til sit hus for at spise frokost. Det var her, at de endnu ukendte gerningsmænd fandt ham på terrassen, hilste ham på Karen-sproget og kom tæt nok på til at kunne affyre to dødbringende skud. Han døde på stedet.

Sporene peger på militærjuntaen
Ifølge den internationale fagbevægelse IFS' oplysning, viser mordernes bil en tilknytning til Burmas militærjunta, via en Karen-etnisk milits-gruppes thailandske forretningsforbindelser.

IFS generalsekretær Guy Ryder udtaler om mordet på Mahn Shar, at det bør efterforskes til bunds af de thailandske myndigheder, og at alle skyldige ud til sidste led bør drages til ansvar. Guy Ryder peger endvidere på, at Burmas nabostater har et historisk ansvar for tilstandene i Burma i dag, særligt Kina som blokerer initiativerne i FNs Sikkerhedsråd til at lægge pres på Burmas militærjunta for at få frigivet den politiske leder og fange Aung San Suu Kyi og åbne op for en demokratisk dialog med oppositionen.

Maung Maung gæster Danmark 28. april - 1. maj
Generalsekretæren Maung Maung fra det burmesiske fagforbund FTUB er inviteret til Danmark af LO i forbindelse med aktiviteterne omkring den internationale arbejdsmiljødag 28. april og den 1. maj. Her vil man få lejlighed til at høre mere om forholdene for Burmas fagbevægelse og demokratibevægelse.

Karen National Union

Federation of Burmese Trade Unions

IFS' nyhed om mordet

AddToAny

Share/Save