Burma: FTUB afholder første kongres

Efter tyve års kamp for arbejdstagerrettigheder og et demokratisk Burma kunne FTUB (Federation of Trade Unions of Burma) afholde sin første kongres nogensinde i marts måned i Mae Sot i Thailand.

I de tyve år, fagbevægelsen har eksisteret i Burma, er det lykkedes at opbygge et netværk på tværs a mange sektorer, og derfor var det muligt at sikre deltagelse ved kongressen fra et bredt udsnit af den arbejdende befolkning. Til stede var repræsentanter fra en lang række sektorer som tekstil, sundhed, uddannelse, landbrug, skovhugst og den offentlige sektor. Kongressen var således en stor succes for FTUB, hvis kamp fortsætter på trods af at militærjuntaen nægter at anerkende FTUB og registrere bevægelsen som organisation. I 2006 blev FTUB ligefrem formelt klassificeret som en terroristorganisation af juntaen.

Fagbevægelsen opererer som en undergrundsbevægelse i Burma og er derfor ikke i stand til at indtage fagbevægelsens plads i samfundet og f.eks. forhandle kollektivt. FTUB primære aktiviteter er derfor rettet mod at øge bevidstheden om faglige rettigheder hos arbejdstagerne i Burma. Herudover arbejder FTUB også sammen med ILO, den internationale fagbevægelse ITUC og flere af de globale faglige sammenslutninger. Bl.a. er SUB (de søfarendes fagforening), f.eks. nu tilsluttet ITF (International Transport Workers' Federation).

Fagligt arbejde skal dog udføres diskret i Burma, for konsekvenserne kan være barske. I ITUCs årlige rapport om overtrædelser af faglige rettighedder, lyder det bl.a. "Enhver arbejdstager-organisation i Burma er nødt til at fungere under jorden, og dens medlemmer lever med den konstante trussel om undertrykkelse og repressalier, herunder tilbageholdelse, tortur og retsforfølgelse." I øjeblikket afsoner 28 medlemmer lange fængselsdomme for at udføre helt legitime faglige aktiviteter.

Det demokratiske Burma endte med et militærkup i 1962 ledet af general Ne Win, som ledede landet i 26 år. I 1990 blev et demokratisk valg gennemført og Aung San Suu Kyi og hendes parti NLD vandt valget suverænt. Militærregimet nægtede dog at opgive magten, og styrer fortsat landet med en jernhånd. I 1998 ændrede regimet landets officielle navn fra Burma til Myanmar, samtidig med navnene på mange byer blev ændret, som f.eks. hovedstaden, der ændrede navn fra Rangoon til Yangon. Aung San Suu Kyi fik i 1991 Nobels Fredspris.

Se ITUCs rapport om overtrædelser af faglige rettigheder.

Læs interview med FTUBs generalsekretær MAUNG MAUNG

 

 

 

AddToAny

Share/Save