BILS Nurul Islam død af brandsår

Natten mellem den 3. og 4. december 2008 udbrød der en eksplosionsbrand i Nurul Islams lejlighed i Dhaka, Bangladesh. Hans søn Tamohar Islam Putchi døde på stedet, og Nurul Islam blev selv kørt på hospitalet forbrændt på 40 procent af sin krop. Her døde han 36 timer senere af de omfattende brandsår.

Nurul Islam var medlem af BILS (Bangladesh Institute of Labour Studies) og har i mange år samarbejdet med Ulandssekretariatet. Han var medlem af BILS rådgivende udvalg og deres projektkomité og derudover var han præsident i BTUC (Bangladesh Trade Union Centre). Ud over sit engagement i fagbevægelsen var Nurul Islam også politisk aktiv og stillede op til valget den 29. december for partialliancen Awami League.

Branden er stadig ikke opklaret, men familie og politiske allierede mener, at der er tale om et attentat enten fra politiske rivaler eller militante islamister, da Nurul Islam igennem nogle dage op til branden havde modtaget telefontrusler. Attentatforsøg mod politikere er historisk set et forholdsvist almindeligt forekommende fænomen i Bangladesh. I august 2004 var der et granatangreb mod oppositionspartiet, som sårede partilederen og dræbte 21 af oppositionspartiets medlemmer. I januar 2005 blev den tidligere finansminister dræbt i et andet granatangreb, og flere andre attentatforsøg har fundet sted. 

Nurul Islams kone digteren Rubi Rahman og hans datter Moutusi Islam var i USA da branden udbrød og undgik derfor at komme til skade. 

Valget i Bangladesh forløb fredeligt og Awami League vandt en jordskredssejr. 

Læs mere om Ulandssekretariatets samarbejde med BILS om social dialog og demokrati, om værkstedprojektet for teenagere, og om udryddelse af børnearbejde i Bangladesh

 

AddToAny

Share/Save