Fagbevægelsen i udviklingslandene

Arbejderrettigheder under pres

Af Ulandssekretariatet
Det globale rettighedsindeks for arbejdere tegner et dystert billede for verdens arbejdende befolkning

Næsten to tredjedele af alle lande i verden afskærer arbejdere i at danne en fagforening – eller blot at tilslutte sig en fagforening. Det er en stigning fra sidste år, hvor tallet lå på 60 procent. Men faktisk overtræder 8 ud af 10 lande retten til at forhandle overenskomster – og 9 ud af 10 lande overtræder strejkeretten.

Det viser det nye globale rettighedsindeks, som hvert år bliver udgivet af International Faglig Sammenslutning. Indekset har i fem år samlet positive og negative trends for arbejdere i alle verdens lande. Det er en nedslående opgørelse. Stadigt flere arbejdere er ikke beskyttet af arbejdsmarkedslovgivning. Det gælder de to en halv milliard mennesker arbejder i den uformelle økonomi, migrantarbejdere – og alle dem, der arbejder i ”prekariatet”, dvs. løsarbejdere, daglejere og den såkaldte platformsøkonomi.

I 65 lande – og tallet er stigende – bliver arbejdere og fagforeningsfolk udsat for mord, vold og trusler. Det gælder lande som Guatemala, Colombia, Niger og Tanzania, men også store og vigtige økonomier som Kina, Nigeria og Brasilien.

Asien og MENA har generelt de værste forhold, men i mange lande overtrædes rettighederne også med hjælp fra – eller af – regeringen.

Det går ikke, at det demokratiske rum indskrænkes samtidig med, at rettigheder indskrænkes eller overtrædes. Hvis ikke fagbevægelsen får mulighed for at arbejde sammen med arbejdsgivere og regeringer om anstændigt arbejde og menneskerettigheder, ender vi med en opsplittet og farlig verden. I tilbageskridt i stedet for fremskridt.

 

 

AddToAny

Share/Save