Ar på krop og sjæl har gjort mig stærk

Rosmery Betty Flores Cardozo, oversygeplejerske og fagforeningsleder.
Foto: Christian Eugenio Enero

Bolivia:

Land i Sydamerika. 1.098.581 km2 (over 25 gange større end Danmark). 11,4 millioner indbyggere. Der er 37 officielle sprog.

Gennemsnitlig årsindkomst (BNI) pr indbygger: 19.500 kroner. Op mod 10 procent er fattige (har under 12 kroner om dagen til at leve for).

Forventet levetid: 69 år.

International Faglig Sammenslutning (ITUC) siger i sit globale rettighedsindeks, at Bolivia regelmæssigt overtræder rettigheder på arbejdsmarkedet.

Antal sygeplejersker og jordemødre pr. 1000 indbyggere: 1 (Danmark: 17).

43 procent af befolkningen har en sundhedsforsikring, hvilket er cirka halvt så mange som på resten af kontinentet.

7 ud af 10 arbejder i den uformelle økonomi.

Minimumslønnen er 405 kroner om måneden.

Cirka 560.000 er medlemmer af fagforbund. Arbejdsstyrken er på 5,4 millioner mennesker.

Foto: Christian Eugenio Enero

Rosemery blev gift som 23-årig med sit livs udkårne, men skæbnen ville, at hun blev enke i en meget tidlig alder – og blev dermed eneforsørger for tre mindre børn.

Rosmery var tæt på at miste synet efter en faldulykke på arbejdspladsen. Hun var meget presset på arbejdet, og en dag snublede hun på en trappegang og faldt hele vejen ned til den næste repos. Hendes øjne måtte efterfølgende opereres to gange, og ledelsen forsøgte at få hende fyret. Det lykkedes ikke, men hun betaler stadig af på gælden

Rosmery bliver rødglødende af raseri, når hun hører om, eller selv oplever, at nogle af hendes kolleger får en urimelig og hård behandling. Det er en af grundene til, at hun i første omgang blev aktiv i fagbevægelsen.

”Hvis de vil fjerne mig fra mit job, skal det være med velunderbyggede anklager og aldrig for at forsvare mine arbejdskolleger eller for at kræve respekt”

Højt oppe på den bolivianske højslette i mere end 3.700 meters højde ligger hospitalet San Juan de Díos i provinshovedstaden Oruro.

Rosmery er en af de mange faglige ledere, som Dansk Sygeplejerråd (DSR) har støttet via et solidaritetsprojekt i Oruro. De danske sygeplejersker støtter uddannelse af tillidsfolk i at forhandle med ledelsen i sundhedssystemet.

 

AddToAny

Share/Save